Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Ένας ανεπιθύμητος επισκέπτης;

 

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και συχνότερα ακούμε γύρω μας να γίνεται λόγος για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (HP) που πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να εξετάσουμε και σε περίπτωση που το έχουμε να το βγάλουμε εκτός μάχης γιατί είναι κίνδυνος για την υγεία μας. Τι πραγματικά όμως ισχύει για το HP και τι προκαλεί; Πρέπει όλοι να το ελέγχουμε και πότε; Και αν το έχουμε πρέπει να το θεραπεύσουμε και πώς;

Πότε εμφανίστηκε;
Το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (HP) έγινε ουσιαστικά αποδεκτό από την ιατρική κοινότητα μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Από το 1875 Γερμανοί επιστήμονες είχαν αναφερθεί σε μικροοργανισμούς με ελικοειδή μορφή που βρίσκονταν στο στομάχι, αλλά τελικά το Ελικο-βακτηρίδιο «ξανα-ανακαλύφτηκε» το 1980 από τους Αυστραλούς Warren και Marshall, οι οποίοι το απομόνωσαν σε ανθρώπινο στομάχι και αργότερα το καλλιέργησαν. Στην πρώτη δημοσίευση ανέφεραν ότι το γαστρικό έλκος και η γαστρίτιδα δεν προκαλούνται από «στρες ή πικάντικα φαγητά» αλλά από αυτό το μικρόβιο και αυτό αποδείχτηκε όταν ο Marshall κατανάλωσε γεύμα που περιείχε HP και ανέπτυξε  στον εαυτό του γαστρίτιδα, που τη θεράπευσε με αντιβιοτικά. Το 1994 το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ αποδέχτηκε αυτό το ρόλο του μικροβίου και το  2005 οι Warren και Marshall βραβεύτηκαν με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για αυτή τους την ανακάλυψη.

Το όνομα Helicobacter pylori προέρχεται από την ελληνική λέξη «πυλωρός» (το σημείο του στομάχου που μεταπίπτει στο βολβό του 12δακτύλου) και από την ελικοειδή μορφή του βακτηριδίου.

Στην προ HP εποχή τα πεπτικά έλκη (έλκη στομάχου και δωδεκαδακτύλου) αντιμετωπίζονταν με αντιόξινα-αντεκκριτικά φάρμακα, αλλά μετά τη διακοπή των φαρμάκων τα έλκη υποτροπίαζαν και οι ασθενείς οδηγούνταν στο χειρουργείο. Έτσι η ανακάλυψη του HP και η προσθήκη αντιμικροβιακής αγωγής άλλαξε τελείως την αντιμετώπιση του πεπτικού έλκους. Κατά τακτά χρονικά διαστήματα συνέρχεται η Πανευρωπαϊκή ομάδα μελέτης για το HP που ασχολείται αποκλειστικά με αυτό και δημοσιεύει οδηγίες.
 
Οι πιο πρόσφατες αναφέρονται στις ενδείξεις/αντενδείξεις θεραπείας εκρίζωσης, στη σχέση του HP με νοσήματα του πεπτικού, σε εξωεντερικές εκδηλώσεις και τέλος στη συσχέτιση του HP με το γαστρικό καρκίνο.

Πόσο συχνά εμφανίζεται-Τι συμπτώματα προκαλεί;
Η λοίμωξη από το HP παραμένει μια από τις συχνότερες λοιμώξεις στον άνθρωπο (30-40% στις ΗΠΑ) και η μετάδοση έγινε στην παιδική ηλικία. Η λοίμωξη εξαρτάται από τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες και είναι συχνότερη σε αναπτυσσόμενες χώρες παρά σε αναπτυγμένες. Σήμερα λόγω καλύτερων συνθηκών διαβίωσης η επίπτωση ολοένα και μειώνεται.
Η λοίμωξη συνήθως (70%) δε δίνει συμπτώματα, αλλά συσχετίζεται με πολλές καταστάσεις (γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, λέμφωμα στομάχου, γαστρικό καρκίνο), οπότε παρουσιάζονται δυσπεψία ή άτυπα κοιλιακά άλγη.

Πώς μεταδίδεται;
Το HP έχει απομονωθεί σε σίελο, οδοντική πλάκα και κόπρανα ασθενών. Παρουσιάζεται συχνά σε μέλη της ίδιας οικογένειας που ζουν στον ίδιο χώρο. Έτσι θεωρείται ότι μεταδίδεται είτε με την κοπρο-στοματική οδό είτε άμεσα μέσω του σιέλου. Καλύτερες συνθήκες υγιεινής θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης.

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Σήμερα έχουμε πληθώρα μεθόδων για την ανίχνευση του HP, επεμβατικών και μη-επεμβατικών. Στις επεμβατικές ανήκουν η ιστολογική εξέταση (βιοψία στομάχου), το γρήγορο τεστ ουρεάσης (CLO test), η καλλιέργεια και τεχνικές μοριακής βιολογίας. Αυτές οι τεχνικές είναι υψηλής διαγνωστικής αξίας, έχουν όμως υψηλό κόστος και απαιτείται η διενέργεια γαστροσκόπησης. Στις μη-επεμβατικές ανήκουν το τεστ αναπνοής (UBT), το τεστ ανίχνευσης στα κόπρανα και ορολογικά τεστ (αντισώματα στο αίμα). Το UBT έχει μεγάλη ακρίβεια, είναι πρακτική μέθοδος και εύκολα διαθέσιμη. Το τεστ στα κόπρανα είναι δύσκολο στην ερμηνεία και τα αντισώματα έχουν περιορισμένη αξία.
Η απόφαση για το ποια μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (διαθέσιμες μέθοδοι, κόστος, διαγνωστική αξία), αλλά την τελική απόφαση θα λάβει ο θεράπων ιατρός μετά από συζήτηση με τον ασθενή του.

Σχόλια   

 
#1 ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ 2012-09-02 08:20
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ, ΜΟΥ ΕΛΥΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ
 

Προσθήκη σχολίουΚωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

This website created by TC.AP