Συχνές Ερωτήσεις
Πότε πρέπει να κάνει κάποιος κολονοσκόπηση;
Εφόσον ανήκετε στο γενικό πληθυσμό και δεν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου πρέπει να υποβληθείτε για πρώτη φορά στην ηλικία των 50 ετών και μετά ανά δεκαετία.
Εάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, δηλαδή υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου σε συγγενή πρώτου βαθμού πρέπει να κάνετε κολονοσκόπηση 10 έτη νωρίτερα από τη διάγνωση του καρκίνου. Τέλος αν έχετε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn) πρέπει να υποβάλλεστε σε κολονοσκόπηση κάθε 1-2 έτη μετά τα πρώτα 10 έτη από την αρχική διάγνωση.
Είναι ανάγκη να υποβληθώ σε γαστροσκόπηση προληπτικά;
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στις κατευθυντήρια οδηγία για διενέργεια γαστροσκόπησης σε επίπεδο πρόληψης, χωρίς δηλαδή να υπάρχουν συμπτώματα. Θα πρέπει όμως να συστήνεται σε άτομα πάνω από 45 ετών που έχουν δυσπεπτικά ενοχλήματα, όταν αυτά συνοδεύονται και από «συμπτώματα συναγερμού» όπως ανορεξία, απώλεια βάρους, αναιμία.
Σε τυχαίο έλεγχο με κολονοσκόπηση βρέθηκαν πολύποδες στο παχύ έντερο. Ποια είναι η περαιτέρω αντιμετώπιση-η διάγνωση αυτή σημαίνει ότι έχω καρκίνο;
Όταν βρίσκουμε πολύποδες στο παχύ έντερο πρέπει πάντοτε να τους αφαιρούμε ενδοσκοπικά (με την κολονοσκόπηση), εάν αυτό είναι εφικτό και να στέλνουμε τον πολύποδα για ιστολογική εξέταση (βιοψία). Εάν πρόκειται για καλοήθη πολύποδα χρειάζεται απλώς παρακολούθηση που μπορεί να κυμαίνεται από 3-5 έτη συνήθως. Εάν πρόκειται για κακοήθη πολύποδα μπορεί αυτή και μόνο η πολυποδεκτομή να αποτελεί την οριστική θεραπεία. Πολλές φορές όμως όταν ο πολύποδας είναι μεγάλος είτε φαίνεται ότι έχει κακοήθεις χαρακτήρες μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική παρέμβαση. Πάντως το σίγουρο είναι ότι η παρουσία αίματος στις κενώσεις πρέπει πάντοτε να μας προβληματίζει και να αναζητούμε τη βοήθεια του ιατρού.
Σε έλεγχο αιμοδοσίας με ειδοποίησαν ότι έχω ηπατίτιδα Β. Πώς γίνεται η μετάδοση;
Η ηπατίτιδα Β, όπως και η ηπατίτιδα C μεταδίδονται παρεντερικά, δηλαδή είτε από τη μητέρα κατά τον τοκετό (κάθετη μετάδοση) είτε από μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων είτε από ενδοφλέβια χορήγηση τοξικών ουσιών (με τη ίδια σύριγγα) είτε τέλος από σεξουαλική επαφή. Αυτό σημαίνει ότι δε μεταδίδεται από την καθημερινή επαφή τους φορείς αρκεί να μην έρχονται σε επαφή το αίμα και τα σωματικά υγρά. Εξάλλου, οι περισσότεροι σήμερα μετά την εκτεταμένη εκστρατεία του εμβολιασμού για την ηπατίτιδα Β είναι προστατευμένοι. Για την ηπατίτιδα C δεν διατίθεται ακόμη εμβόλιο.
Υπάρχει σήμερα θεραπεία για την ηπατίτιδα B και C;
Σήμερα υπάρχουν πολλές δυνατότητες αντιμετώπισης της χρονίας ηπατίτιδας Β με καινούργια φάρμακα τα οποία είναι σε μορφή χαπιών, είναι πολύ εύκολα στη χρήση τους και πολύ αποτελεσματικά. Ο στόχος της θεραπείας είναι να έχουμε όσο το δυνατό μικρότερη φλεγμονή στο ήπαρ με αποτέλεσμα να μειώνεται η πιθανότητα εξέλιξης της νόσου σε κίρρωση ή σε καρκίνο.
Για την ηπατίτιδα C σήμερα έχουν βρεθεί πολύ σημαντικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (6-12 μήνες) με τελικό στόχο την εκρίζωση του ιού.
Σε υπερηχογράφημα μου διέγνωσαν λιπώδη διήθηση του ήπατος. Τι πρέπει να προσέχω;
Η λιπώδης διήθηση του ήπατος δεν είναι μια ακτινολογική διάγνωση, αλλά απαιτείται ουσιαστικά βιοψία ήπατος με την οποία αποδεικνύεται η εναπόθεση λίπους στο ήπαρ. Αυτό οφείλεται σε διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων που εναποτίθεται στο ήπαρ και αποτελεί σημαντικό τοξικό παράγοντα, όπως και το αλκοόλ και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και κίρρωση. Σήμερα δεν υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, αλλά προτείνεται αλλαγή του τρόπου ζωής δηλαδή μείωση του σωματικού βάρους, αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.